lördag

funderingar från mina studier

Tankar om evolution och gener biologi och neuvro psykologi med adhd…

En egen tanke när jag träffade min läkare angående adhd så visade han ett exempel.

I val

Vanliga människor utan adhd, är mera medvetna om följderna i deras val. Om de måste välja, om de har två val att göra, och dessa val har två mindre bra resultat så har det utvecklats en del i hjärnan som gör att de tänker efter, och väger för och emot innan de bestämmer sig. En människa med adhd har samma val att göra, men är mera impulsiv och tänker inte på vilken konsekvens det får. Enligt min läkare nu till det intressant i det hela…


Människor som sedermera får Rittalina, Concerta mm har sedan samma eller mera möjligheter att göra samma val, som människor utan adhd. Detta förklarade han med att det var en del av hjärnan, som med dessa mediciner, somharenlitendos av centralstimulerande medel (metylfenidathydroklorid), som förbättrar uppmärksamheten och minskar förekomsten av impulsivt beteende. Han menade även att denna lilla tablett hjälpte till att ta bort nyfikenheten, som ungdomar har till droger och att missbrukare som missbrukat länge som var adhdare, faktiskt slutat missbruka då de fick hjälp för sin funktions hinder.

Nu till mina tankar ....

Det centralstimulerande medel (metylfenidathydroklorid) som förbättrar uppmärksamheten och minskar förekomsten av impulsivt beteende.

Är det en kemisk substans, som finns naturligt hos vanliga utan adhd?

Så som serotonin halten och nivå regaleringar där …

Att då jag äter Concerta får en bättre mera regelbundet, nivå tillförsel av just detta?

Kan man då likna det med kamouflerings effekt som kokainet har med lust känslan.

Iså fall vad är det som gör att Concerta och ritalina, fungerar bättre än Zoloft och Cipramil vilka är SSRI-preparat och mera är till för depressions hämning.


Här finns ju då tankar om att adhd are, har ju förmågan att vara ohämmade barn impulsiva och eller inte så eftertänksamma, beror detta i så fall på att vi är mera hemi dominanta av högra hjärnan eller är det våra upplevelser ifrån miljön den sociala omgivningen, som oftast blir en negativ upplevelse för oss? Vilket gör reglerings systemet av serotonin. kanske minskar och vårt kortison halter är mera höga. men aggresivitet är ju en dal av adhd? har adhd are iså fall biologiskt alltid en högre dos av kortison?

Här blev massor av frågor för mig, och massor av reflektion utifrån det jag av mina livserfarenheter och kunskaper jag fått med mig på min resa genom livet ,men även utav de jag läst just i detta kapitel …

Det här var det mest intressantaste jag läst, jag har många tankar i vanliga fall här fick jag ännu fler och massor av Hmmm men även aha

Även tankar om evolutions teori, detta här med att upptäcka fusk och rädslor

Hur kommer det sig att vi fortfarande har adhd, vi borde ju ha gått under i början med alla våra egenheter av nyfikenhet provar saker som inte andra vågar? Eller var impulsivitet en egenskaps som utvecklade djupsintheten i andra i överlevnad syfte, eller var det rent av en överlevnad i högsta grad att vara mera orädda och impulsiva var det en tvungenhet för att skaffa mat?

Gud min skapare dessa kapitel har skapat tankar kunskaper och massor av egna slutsatser

4 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Carina!
När min son fortfarande hade sin ADHD/DAMP-diagnos fick han Retalina ett tag. Det man kan fråga sig då är varför man ger centralstimulerande medel till någon som redan är överaktiv. Svaret jag fick är att det har med serotoninet att göra. Egentligen är hjärnan inte riktigt "vaken", utan man måste hjälpa till genom att själv vara aktiv. Får man denna medicin hjälper den till att behålla hjärnans vakentillstånd, man behöver inte kämpa aktivt, utan kan bli lugnare och mer koncentrerad. Kanske en rörig förklaring, men ganska logisk ändå...
Kram från Ann-Kristin

Anonym sa...

Hurra! Jag lyckades få till en kommentar, den försvann bara en gång innan jag lyckades! Vill bara tillägga att du ger mig goda insikter som berikar mitt liv!
Ha en jättebra vecka!
Ann-Kristin

malix sa...

Tack för kommentaren och detta blev din positiva respons på dina försök med kommentarer....hehehe
visst är det så som du säger och jag skall försöka utveckla detta i ett inlägg för det är så intressant detta här med central stimuleria och hyperaktivtet

Anonym sa...

Jag äter ADHD-medicinen Strattera som kort och gott är vakenhetshormonet Noradrenalin, också ett kontaktämne i hjärnan. Nu slipper kroppen kompensera bristen i hjärnan med att skjuta till vanligt adrenalin som gör en hyper, har jag förstått.

Och att ADHD har överlevt i människans utveckling beror ju på att egenskaperna är kreativa. :-D Även om man blir lite trött.

Englas ljus ska brinna

Englas ljus ska brinna
får aldrig slockna

page rank

Check Page Rank of any web site pages instantly:
This free page rank checking tool is powered by Page Rank Checker service